INTERIEUR EN KLEUR

 

 

 

 

 

Bij het samenstellen van het interieur is de kleurstelling een vaak miskende en moeilijk onderdeel, maar in de ogen van de redactie onlosmakelijk verbonden met de sfeer van uw interieur en zeker daarmee ťťn van de belangrijkste onderdelen.

U zult het met ons eens zijn, dat kleur een van de belangrijkste dingen is in ons bestaan. Kleur is iets ongrijpbaars. Je kunt je nauwelijks voorstellen, hoe het leven zonder kleur zou zijn.

Omdat kleur in principe zo belangrijk is, mag het best wel vreemd worden genoemd, dat er soms zo gemakkelijk met kleur in uw interieur wordt omgesprongen. We bedoelen dan expliciet de keuze van kleuren. En dat, terwijl kleur uw interieur een andere dimensie kan geven!

Bij de keuze van de kleuren in uw interieur adviseren wij u niet te laten beÔnvloeden door allerlei technische theorieŽn, maar gewoon uw smaak te volgen , die zich uiteraard in de loop van de jaren kan ontwikkelen en daardoor veranderen.

eigentijdse woonkamer grijs

Neemt u wel in overweging primaire kleuren niet toe te passen op vlakken of objecten die lang meemoeten. Zeker niet, als u ervan houdt de nieuwste trends te volgen en het interieur aan te passen aan de allernieuwste modekleur. Als het jaar nog maar net is begonnen maken de ontwerpers, stylisten en interieurprofessionals zich al weer druk over de kleuren die volgend jaar onze woning gaan bepalen.

Het is immers gemakkelijker en financieel meer verantwoord enkele kleinere interieurstukken en/of accessoires na enkele jaren van kleur te doen veranderen, dan ieder jaar de vloerbedekking of de gordijnen volledig te vernieuwen, omdat er de laatste keer voor een specifieke trendy kleur was gekozen.......

Een binnenhuisarchitect kan u uitstekend op weg helpen bij het zoeken naar mooie combinaties met kleuren.Daarom is het raadzaam voor een enkele primaire kleur te kiezen (natuurlijk, zoals wij al hebben gezien in het kleurenpalet, wŤl verlopend naar wat lichtere- of donkerder uitvoeringen), die worden aangevuld met de kleur van de omschreven attributen.

 

 

 

 

 

 

 

Kleuren tips

Lichte, koele kleuren maken voor het oog een kamer groter met een ruimer visueel effect. Met de juiste kleurenreeks kunt u een (te) kleine kamer omtoveren naar een virtuele 'middelgrote' kamer.

witte kleuren uitstraling woonkamer

Donkere en warmere kleuren daarentegen zullen op het oog kamers kleiner doen lijken en zijn daarom geschikt voor grotere ruimten Úf voor kamers die juist een vleugje intimiteit of accent nodig hebben. Heldere felle kleuren kunnen de sfeer van een ruimte bepalen, ook al zijn ze in oppervlakte relatief klein.

Als een grote ruimte van te voren al donker oogt, bijvoorbeeld door het ontbreken van weinig daglicht binnen kan komen, dan zal een sterke kleur die tevens licht is de beste keuze vormen.

Kies nooit voor meerdere primaire of echte kleuren, waarmee het geheel al snel kakelbont dreigt te worden. Natuurlijk is een uitzondering hierop wanneer u bewust kiest voor een zogenaamde 'Mondriaan'-interieur.

Ook de professionele fabrikanten van verven spelen steeds meer in op de moderne Interieur en daarbij passende kleuren. Voor presentaties, workshops en in sommige gevallen zelfs een styliste aan huis, dit alles behoort tot de huidige mogelijkheden.Wij zijn op zoek gegaan naar de bekendere merken en hun presentaties.

Het kiezen van een kleur:

Het selecteren van kleuren vraagt geduld

kleurencircel

Wij vinden het een goede hulpmiddel, om met overtuiging een kleur te kunnen kiezen , eerst het aanschaffen van kleine hoeveelheden van het gewenste materiaal. Een kleurenwaaier blijkt meestal net te krap om van nut te kunnen zijn. Als u moet schilderen of behangen, zorg dan dat u daar eerst ook kleine vlakken mee maakt op een paar moodboards. Zet deze een paar dagen op een opvallende plaats. Als u het nodig vindt verander dan de kleur van de verf of het behang en probeer het nog een paar dagen uit. Hou bij de plaatsing van de proef vlakken ook rekening met de lichtinval. Dus eens op plekken met veel of juist met weinig licht. Kijk ook eens bij kunstlicht. Tenslotte plaatst u de vlakken direct naast de stof en bekijkt het effect. Als u dat in een aantal verschillende interieurs hebt gedaan, dan zult u merken dat sommige keuzes vanzelf gaan.

BELANGRIJK BIJ KLEUR: DE INVLOED VAN LICHT OP KLEUR

U weet natuurlijk allang, dat er zonder licht geen kleur is. Inval van licht en natuurlijk ook de mate waarin, is bepalend voor de helderheid van de kleur. Bij het maken van een kleurenontwerp voor een vertrek, staat de hoeveelheid daglicht, die in deze ruimte wordt toegelaten centraal maar ook de kwaliteit van het licht.

Licht is licht horen wij U al denken, nee licht wordt ook medebepaald door de kwaliteit van het licht, Bij de bepaling van de kwaliteit van het licht gaan we uit van de volgende uitgangspunten:
Licht van de noordzijde is koud, oostelijk licht is warmer, maar toch kouder dan het volle warme middaglicht van het zuiden en westen.

Kleuren zijn onder te verdelen in warme tinten, bijvoorbeeld geel, rood of oranje en in koude tinten, bijvoorbeeld groen en blauw. Tenslotte is er nog de aparte groep aarde- of natuurtinten.

Warme kleuren doen ruimten groter lijken en worden dan ook vaak toegepast op accessoires in een (lichte) badkamer.

Koele tinten daarentegen wijken zoals de kleurkenners zeggen terug van het oog en zijn heel goed toepasbaar in kleinere vertrekken, lichte kleuren hebben hetzelfde effect.

Natuur of Aardekleuren staan voor neutraal en hebben dan ook op z'n minst twee accentkleuren nodig. Ze gaan minder gauw vervelen dan trendy kleuren en zijn dan ook heel geschikt voor aankopen, die wat langer meemoeten. Ze geven een warme huiselijke sfeer.

Het is een groot misverstand dat donkere kleuren altijd negatief over komen, dit is net zo min waar als dat lichte kleuren altijd positief overkomen.
 
Wij willen het niet moeilijker maken dan het al is, maar het licht kan natuurlijk zelf ook nog van kleur veranderen. Licht uit het westen is in de vroege ochtenduren redelijk neutraal, daarentegen bevat het in de loop van de namiddag veel rood. Door deze effecten is het verstandig om warme kleuren toe te passen in kamers met koel licht en koele kleuren in de kamers met warm licht. En zoals eerder gezegd : heeft U eenmaal de kleuren gekozen, bekijk de stalen dan op verschillende uren van de dag!

Belangrijke kleurbepalers, waaronder onder meer Histor en Flexa, willen niet langer meer met elke kleurtrend mee waaien, maar gaan op zoek naar kleurencombinaties in huis die de eigen beleving stimuleren.

HISTOR

HISTOR presenteert jaarlijks een aantal nieuwe kleurthema’s en behoort tot een van de fabrikanten, die zich bezig houden met het geven van workshops en het houden van presentaties.Bij Histor is het tevens mogelijk, dat een styliste bij u aan huis komt. Via de gekleurde link gaat u naar de website van HISTOR

De HISTOR STYLISTEN
Als je er niet helemaal uitkomt qua kleur en sfeer – kan een van de Histor stylisten je uitstekend helpen. De kosten voor een stylist bij je thuis zijn medio 2015 € 249,50 (incl. BTW) voor een consult van 3 uur + plan voor minimaal ťťn kamer.
lees meer
 

FLEXA

FLEXA presenteert zich op het internet met een aantrekkelijke website over Kleuradvies en is zeker uw bezoek waard. Via de gekleurde link gaat u naar de website van FLEXA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Handige sites:

 

Ook voor de kinderkamers adviseren wij u een interessante link:
 

Kinderkamer inrichten

 

 

Van Nationaleinterieurbank maken eveneens deel uit onze onafhankelijke vloerensite www.vloerboer.nl, onze site over keukenbladen www.keukenbladen.nl en onze site over natuursteen www.natuursteenbladen.nl.

copyright Nationale Interieur Bank 2004 - 2015

[Interieur] [Blogs Interieur & wonen] [Energie] [interieur aanbiedingen] [Interieur nieuws] [Bedrijfspagina's] [Startpagina] [Contact] [Interieurzaken] [Keukenzaken] [Parket en Laminaat] [Tapijtzaken] [Woonboulevard(s)] [Interieuradvies] [Interieurarchitect] [Interieur beurzen] [Interieurdesigners] [Interieur en kleur] [InterieurideeŽn] [Interieurlinks] [Interieurverlichting] [Keukens] [Laminaat en Parket] [Tapijt] [Verkoopstyling] [ADVERTEREN] [Linkpartners] [Disclaimer en privacy] [VACATURES]