Keuken apparatuur

 

Bij het voorbereiden van het inrichten van uw keuken dient u al stil te staan bij de op te nemen apparatuur, Denk hierbij vooral aan aansluitpunten, stopcontacten etc. Raadpleeg ook ons Stappenplan.

Bij de keuze van apparatuur zijn een aantal factoren belangrijk:

De gezinssamenstelling

De keuze van de apparatuur in uw keuken is sterk afhankelijk van uw gezinssamenstelling en uw kookgedrag.

Een groter gezin heeft nu eenmaal meer ruimte nodig.

Let U bij aanschaf van apparatuur ook op de veiligheid bij gebruik wanneer u jonge kinderen hebt.

Kookgedrag

Natuurlijk bepaald uw gezinsgrootte in belangrijke mate de ruimte in uw keuken.

Ook de gezinssamenstelling is medebepalend voor het kookgedrag

Is voor u de keuken uitsluitend om het eten te bereiden of is het ook een gezelligheids- of leefkeuken ?

Behoefte

Belangrijk bij de aanschaf van apparatuur is de behoefte.

Stel daarom duidelijk vast welke apparatuur u absoluut wel, misschien of absoluut niet in uw keuken wilt terugzien.

Dit vergemakkelijkt de keuze bij de indeling van de keuken.

Energieverbruik

Met de ontwikkeling van de energieprijzen minstens zo belangrijk bij de keuze van de apparatuur in de keuken. Vrijwel elke merkleverancier verstrekt uitstekende verbruiksnormen, zodat u verschillende apparaten kunt vergelijken.

Design

Design wordt bepaald door uw persoonlijke smaak. Design betekent niet automatisch altijd praktisch. Laat u derhalve ook leiden door uw behoefte en kookgedrag

Technische mogelijkheden

Bij de keuze van de apparatuur moet u vooral letten op de technische mogelijkheden. Te denken aan watervoorziening, electra aansluitingen, mogelijkheid tot uitbreiden van bijv. de meterkast.

Zijn er voldoende groepen beschikbaar, vooral bij apparatuur met krachtaansluitingen.
 

Met de opstelling van uw apparatuur in combinatie met het stappenplan, bent u weer een stap dichterbij het realiseren van uw droomkeuken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaatwassers

 

De afwas doen behoort in de meeste huishoudens niet tot het meest populaire klusje, maar wordt eerder ervaren als een vervelend klusje.


Een vaatwasser neemt ons dit klusje echter uit handen, zodat steeds meer mensen kiezen voor deze stille en snelle afwashulp in de keuken.



Het gebruik van een vaatwasser is niet alleen stil en snel maar zeker ook uiterst efficiŽnt en hygiŽnisch.
 


Wist u dat bacteriŽn zelfs worden gedood door de hoge temperatuur ?
 


Er is nog steeds een groot deel van de mensen die denkt dat het voordeliger is om een afwas zelf te doen.
 


Vaak wordt gezegd, dat een afwasmachine kopen wel uit kan voor grote gezinnen, maar niet voor kleine gezinnen. Ook vindt men het vaak een nadeel dat niet alles in de machine zou passen, vieze pannen zou je sowieso met de hand moeten doen en de machine maakt ook te veel geluid.
 


Vooroordelen die meestal niet waar zijn.


Afwassen met de hand vergt veel meer waterverbruik dan bij het gebruik van een moderne vaatwasmachine. De technische verbeteringen hebben gezorgd voor een enorme daling van het water- en stroomverbruik. Voor de handwas wordt gemiddeld 15 liter water verbruikt. Een gemiddelde afwasmachine verbruikt zo’n 20 liter water per keer en een erg zuinige machine zo’n 16 liter.
Wel moet een vaatwasser meer water verwarmen en verbruikt daardoor meer energie dan nodig is voor een handwas. Ook het voorspoelen met warmwater kost extra energie.

 

Een afwasmachine in de keuken levert tijdwinst op, is milieubewust en betaalt zich snel weer terug.


Relatief nieuw is de mogelijkheid de vaatwasser zo te programmeren dat hij zijn werk doet in de nachtelijke uren, tijdens het goedkope stroomtarief

 

 

 

 

 

KEUKENKRANEN

 

In uw keuken is een kraan van goede kwaliteit belangrijk omdat dit behoort tot de meest gebruikte onderdelen van uw keuken.

 Voor kranen zijn er legio mogelijkheden zoals bijvoorbeeld uittrekbare handdouches en sensorgestuurde kranen.

Kranen met handdouche:


Kranen met een handdouche zijn handig als u vaak emmers en pannen moet vullen met water. Er zijn ook types met de mogelijkheid van plaatsing van hulpstukken zoals bijvoorbeeld een borstel op de douchekop.


Het voor-reinigen van pannen en overig servies is dan een koud kunstje.
Kranen met bijvoorbeeld een lange hendel hebben een groot draaioppervlak en zijn daardoor gemakkelijker te bedienen en regelbaar.

 

Kranen met sensorbesturing:


Het is zelfs mogelijk wanneer u water nodig heeft met een sensorgestuurde kraan uw handen vrij te houden.

 De kraan reageert zodra u uw hand of pan onder de kraan houdt. Bovendien voorkomt u op deze wijze onnodige watergebruik.

Kranen en techniek:


Waar u in eerste instantie niet bij stil zult staan is de werking van uw kraan.

 De binnenkant van een kraan is echter net zo belangrijk als de buitenkant.

 Het binnenwerk van de kraan zorgt voor het vermengen van water en voor het afsluiten van de waterstroom. Traditioneel bestaat het binnenwerk uit een rubberen dichtring.

 In de hedendaagse techniek wordt steeds meer gebruik gemaakt van keramische schrijven.

 Door de hendel van een kraan te bewegen, schuiven de schijven over elkaar en bepalen ze de toestroom van koud en warm water.

 Bovendien gaan deze schijven langer mee dan de rubberen ring en voorkomt onnodig lekken en leidt tot waterbesparing.

 

 

 

 

 

Kookplaten

 

Tot ťťn van de meest gebruikte apparaten in de keuken behoort zeker de kookplaat, zeker door de huidige design en verscheidenheid aan modellen.
 


Net als bij de Ovens zijn er verschillende uitvoeringen leverbaar.
 


Waren er twintig jaar geleden in de keuken nog overwegend gaskookplaten te vinden, tegenwoordig is dat wel anders.

Verschillende soorten kookplaten schitteren in onze keukens.

Om te voorkomen, dat u ook door de bomen het bos niet meer zitten, volgt hieronder een uiteenzetting van de meest voorkomende types.



Gaskookplaat



Traditioneel en gemakkelijk in gebruik, snelle temperatuursoverdracht, als nadeel geldt het lastiger schoonmaken.

Ook een ietwat verhoogde kans op ongelukken.

Gaskookplaten zijn in het algemeen goedkoper in de aanschaf en goedkoper in het gebruik dan andere kookplaten.


Bij aanschaf in
stappenplan gasaansluiting opnemen.

Elektrische kookplaat

 

Het alternatief voor de gaskookplaat. Ook hier is bij gebruik het gemakkelijk om de juiste temperatuur in te stellen.
Net als bij de gaskookplaat is het schoonmaken een nadeel.

Electrisch koken is over het algemeen duurder dan koken op een gaskookplaat.


Bij aanschaf in
stappenplan denken om electra-aansluitingen.
 

Keramische kookplaat


De keramische kookplaat werkt bijna hetzelfde als bij het elektrisch koken.

 Het verschil is dat er nu een glasplaat op het systeem ligt. Het voordeel ten opzichte van gewoon elektrisch koken is dat deze plaat gemakkelijker schoon te houden is.

Een nadeel is echter dat bij keramisch koken het langer duurt voordat het systeem warm wordt en ook langer voordat het is afgekoeld.


Bij aanschaf in
stappenplan denken om electra-aansluitingen.
 

Inductie kookplaat


Koken op een inductie kookplaat is veilig en energiezuinig.

Ook kiezen veel gezinnen met (kleinere) kinderen om veiligheidsredenen inductie.


Bij een inductie kookplaat reageert een elektromagneet op het magnetisch materiaal van de bodem van de pan, waardoor de pan direct wordt verwarmd.

Na het uitschakelen of verwijderen van de pan stopt de energieoverdracht direct. Een inductiekookplaat geeft dus alleen warmte als de pan erop staat ! Alleen de oppervlakte van de panbodem wordt heet.

Hierdoor verdwijnt er geen overtollige warmte, wat uiteindelijk leidt tot een erg hoog rendement.

Daarnaast is koken op Inductie de snelste manier van koken: water kookt maar liefst binnen 5 minuten. Niet voor niks kiezen steeds meer mensen voor inductie om snel en zorgeloos te kunnen koken.


Bij aanschaf in
stappenplan denken om electra-aansluitingen

 

Ovens

 

Koken stijgt nog steeds aan populariteit in Nederland.

Door de multiculturele invloeden heeft dit ook nog een enorme impuls gekregen. Door de steeds meer op internet voorkomende verzamelsites met recepten, maar vooral ook internationale recepten uit landen waar koken een kunst is, zal dit alleen maar toenemen.

Op deze pagina gaan wij in op de vele mogelijkheden, die de leveranciers van ovens en kooktechnieken ons heden ten dage bieden.

Wij staan eerst stil bij de verschillende types ovens

Waren er twintig jaar geleden in de keuken nog overwegend gasovens te vinden, tegenwoordig is dat wel anders.

 Verschillende soorten ovens schitteren in onze keukens. Om te voorkomen, dat u ook door de bomen het bos niet meer zitten, volgt hieronder een uiteenzetting van de types.

Gasoven


De gasoven is relatief goedkoop in aanschaf en gebruik. Daarnaast komt een gasoven snel op temperatuur.


Er zijn twee verschillende systemen verkrijgbaar.


Het eerste systeem is met natuurlijke convectie. Hierbij heeft de gasoven slechts boven- en onderaan een verwarmingselement dat voor luchtcirculatie zorgt.


Het tweede systeem is met mechanische convectie waarbij er ook sprake is van een ventilator in de achterwand. Deze zorgt voor een snellere opwarming en een betere warmteverdeling. De gasoven is ook verkrijgbaar in een heteluchtvariant

Elektrische ovens


Elektrische ovens worden nog steeds het meest verkocht. De temperatuur van een elektrische oven is beter te regelen dan die van een gasoven.

 Daarnaast kunnen elektrische ovens ook op lagere temperaturen worden ingesteld. Ook kunt u een elektrische oven uitstekend gebruiken voor het warm houden van gerechten op een minimumtemperatuur..


De conventionele oven is geschikt voor een traditionele manier van braden:
onder en boven in de oven bevinden zich verwarmingselementen die elektrisch verhit worden. Meestal is ook een grillfunctie aanwezig.

Heteluchtoven


Een heteluchtoven wordt verhit door de circulatie van hete lucht. De lucht wordt in een warmtewisselaar verhit en met een ventilator in de oven geblazen. Doordat de warme lucht zich zeer snel verspreidt, kan de temperatuur van een heteluchtoven vaak lager worden ingesteld dan bij een conventionele gasoven. Een heteluchtoven is ook uitermate geschikt voor het gelijktijdig bereiden van meerdere gerechten.

Multifunctionele oven


Een multifunctionele oven is een combinatie van een traditionele en een heteluchtoven. Deze beschikt over de eigenschappen van beide ovens, met alle voordelen van dien. Meestal kunnen de warmtebronnen apart of gelijktijdig worden ingeschakeld.

Stoomoven


De stoomovens heeft reeds in vele keukens haar intrede gedaan. In de stoomoven blijven de geur- en smaakstoffen en het vitaminegehalte op peil dankzij een snelle verhitting onder hoge druk.

De temperatuur wordt precies ingesteld en afgestemd op de stevigheid van het voedsel. De stoomoven biedt ongeveer evenveel tijdwinst als de magnetron.
Voor de installatie is een afvoer van condenswater nodig. Sommige modellen gebruiken een vaatwasseraansluiting voor de aanvoer van water, andere hebben een los waterreservoir.

 Een variant op de stoomoven is de stoomkoker.

 De stoomoven is ook handig voor het snel en gelijkmatig ontdooien van diepgevroren gerechten. Er kan zelfs gedroogd fruit mee worden geweld.

Sommige modellen hebben een bordenwarmfunctie (stomen plus drogen) op 65įC, de ideale temperatuur om op te serveren.

Tenslotte


Veel ovens zijn voorzien van allerhande accessoires zoals:
draaispit, vleesthermometer en/of een pizza-baksteen.

Sommigen worden geleverd met een ovenverkleiner. De oven biedt dan nog ruimschoots plaats aan 2 bakplaten, maar u bespaart wel zo’n 20% energie.

Het onderste gedeelte kan dienen voor het warm houden van gerechten of het opwarmen van borden. Trend in de keuken is de verschuiving naar de bredere, professionele kookcentra.

Het standaard 60 cm kookveld maakt steeds meer plaats voor een breder kookcentrum van minimaal 90 cm.

Dergelijke kookstations zijn vaak uitgevoerd in roestvrijstaal en zijn vaak voorzien van luxe afwerkaccessoires als messenladen, afzuigkap,warmhoudoven, afbaklade en pannenrekken.
 


Op onze linkpagina Inbouwapparatuur vindt u links naar de meeste producenten.

 

 

 

 

 

KOELKASTEN, DIEPVRIEZERS, KOEL/VRIESCOMBINATIES

 

Koelkasten : minder elektriciteit verbruiken

 

Door de technologische vooruitgang is het energieverbruik van koelkasten en diepvriezers de laatste jaren met wel 60% verminderd. Een nieuw toestel zal dus slechts 1/3 van de elektriciteit verbruiken in vergelijking met een koelkast van 10 a 15 jaar geleden. De investering die u doet bij de aankoop van een nieuwe koelkast zal zichzelf op korte termijn terugbetalen. Door het invoeren van de energielabel vindt u op de meeste toestellen dit label. “Klasse A” is het zuinigste.

 

Grotere koelkast / diepvries combinaties verbruiken over het algemeen minder dan kleinere modellen wanneer men vergelijkt hoeveel kilowatt ze verbruiken in verhouding tot hun inhoud. Koop hierdoor echter niet een te groot toestel. Het optimale rendement bereikt men wanneer de koelkast / diepvries efficiŽnt wordt gebruikt. Ook moet u er rekening mee houden dat lege toestellen meer elektriciteit verbruiken. Lege plaatsen kunt u altijd opvullen met een paar diepvriesdozen gevuld met water. Het water zal de koude veel beter vasthouden. Koelkasten met een ijsmaker verbruiken 10 tot 20% meer elektriciteit.

 

Energie besparen kan ook op een andere manier. De meeste mensen gaan er van uit dat een koelkast geen onderhoud nodig heeft. Dit is voor een groot deel waar, toch zijn er een paar zaken waar men kan op letten. Laat de deur nooit langer openstaan dan nodig is. Wanneer u thuis komt met de boodschappen, sorteer deze dan eerst voordat u de deur van de koelkast reeds openzet. Wanneer de deur van de koelkast heel de tijd openblijft terwijl men in de plastic zakken op zoek is naar de waren die in de koelkast moeten staat de eur natuurlijk onnodig lang open. Dus eerst sorteren en de koelkast deur openen als u alles klaar hebt liggen.

 

Tenslotte is ook de plaats waar de koelkast staat is zeer belangrijk. Een koelkast die naast een oven of vaatwasser staat, of in het directe zonlicht, verbruikt als snel 20 tot 30% meer. Zorg er ook voor dat er voldoende lucht kan circuleren achter de koelkast. Indien de koelkast ingebouwd is in de kasten moet men zeker voor beluchting zorgen anders loopt u het risico dat de koelkast oververhit geraakt waardoor het verbruik de hoogte ingaat maar ook de levensduur enorm wordt verkort. Plaats geen onnodige voorwerpen bovenop de koelkast.

 

Moderne koelkasten zijn veel zuiniger

 

Wij adviseren u regelmatig de temperatuur in de koelkast en de diepvries te controleren. Normaal gesproken moet u de thermostaat niet op het koudste stand zetten om de gewenste temperatuur te kunnen halen. Voor een koelkast is dit maximaal 4 graden. Een diepvries moet -30 moeten kunnen halen. Indien u deze temperaturen niet kan halen kan dit duiden op een probleem met de koelkast of diepvries. Kijk even na af de deur nog goed sluit. Koudeverlies kan er voor zorgen dat uw koelkast niet de temperatuur haalt die nodig is. Zorg er ook voor dat het toestel tijdig ontdooid wordt. Overmatig veel ijs in de diepvries zorgt er voor dat de compressor harder moet werken waardoor veel energie verloren gaat, verwijder dit regelmatig.

Een diepvries met de deur aan de voorzijde verbruikt ongeveer 10 tot 25% meer energie dan een model met even grote inhoud maar dan in kist uitvoering. Het nadeel aan kistdiepvriezers is dat men hier meer plaats voor nodig heeft dan voor rechtopstaande modellen. Bij het openen van een kistdiepvries blijft de koude lucht in de diepvriezer.

 

Meer keukeninformatie vindt u op ťťn van onze collega keukens site:

Keukensinfo.be

 

PAGINA SLUITEN

Van Nationaleinterieurbank maken eveneens deel uit onze onafhankelijke vloerensite www.vloerboer.nl, onze site over keukenbladen www.keukenbladen.nl en onze site over natuursteen www.natuursteenbladen.nl.

 

copyright www.nationaleinterieurbank.nl 2005-2015

KEUKENAPPARATUUR

logo KEUKENMARKT

Keukenmarkt Nederland

 

 

 

 

 

 

 

VAATWASSERS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KEUKENKRANEN

logo-boshuis

Boshuis

 

 

 

 

 

 

 

KOOKPLATEN

Kookplaat kopen

 

 

 

 

 

 

 

 

OVENS

logo-josper-ovens

Josper grillovens

 

 

 

 

 

 

 

KOEL/VRIESCOMBINATIES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Interieur] [Blogs Interieur & wonen] [Energie] [interieur aanbiedingen] [Interieur nieuws] [Bedrijfspagina's] [Startpagina] [Contact] [Interieurzaken] [Keukenzaken] [Parket en Laminaat] [Tapijtzaken] [Woonboulevard(s)] [Interieuradvies] [Interieurarchitect] [Interieur beurzen] [Interieurdesigners] [Interieur en kleur] [InterieurideeŽn] [Interieurlinks] [Interieurverlichting] [Keukens] [Stappenplan] [Keukenapparatuur] [Linkpagina Keukens] [Keukennieuws] [Keukenmerken] [Materialen] [Keukenaccessoires] [Laminaat en Parket] [Tapijt] [Verkoopstyling] [ADVERTEREN] [Linkpartners] [Disclaimer en privacy] [VACATURES]